Årets julklappar utsedda

Varje år är det flera organisationer som utser årets julklapp. Vissa gör det inom vissa lite smalare nischer medan andra tar ett bredare grepp kring konceptet. Tungviktaren i sammanhanget är Handelns Utredningsinstitut. Denna aktör utser varje år en specifik produkt som man anser både ligga rätt i tiden och vara en produkt som många konsumenter kan tänkas vilja köpa. Klurar du på vilka julklappar som beräknas vara lite extra heta i år kan du läsa om tre olika val från tre olika aktörer nedan.

HUI – elcykeln

De flesta år som Handelns Utredningsinstitut har presenterat ”årets julklapp” har det handlat om relativt billiga saker som de flesta kan ha råd med. Årets julklapp 2017 är emellertid raka motsatsen. Årets julklapp för 2017, som för övrigt markerar ett 30-årsjubileum för årets julklapp, är nämligen elcykeln.

I motiveringen till utnämningen nämner HUI att elcykeln har en mängd fördelar och fyller många behov. Man nämner bland annat möjligheten till mer vardagsmotion genom att man kan välja elcykeln som alternativ till bil eller kollektivtrafik.

Att elcykeln är en produkt som ligger rätt i tiden är helt klart. Det är också en produkt som säljer mycket bra. Faktum är att försäljningen ökade med 50% under 2017 jämfört med 2016. Förmodligen kommer försäljningen att öka ännu mer under 2018, särskilt som regeringen inom kort förväntas klubba ett beslut om subventioner för köp av elcyklar.

Om du undrar vad en elcykel kostar idag är prislappen på allt från 10 000 kr och uppåt. Elcykeln är därmed den dyraste av HUI:s alla årets julklappar sedan 1988 då man sparkade igång konceptet. Om elcykeln kommer att vara lika i ropet om 30 år får framtiden utvisa, men klart är att HUI inte alltid har haft rätt i sina trendspaningar. Vid den första utnämningen var det bakmaskinen som var i centrum och den maskinen har väl inte åldrats särskilt väl.

Svensk Handel – fuskpälsen

Svensk Handel, som är en näringslivsorganisation för alla som bedriver handel (ska inte förväxlas med fackföreningen Handels), utser varje år sedan tio år tillbaka en produkt som man tror kommer att slå lite extra i modebutikerna. Tidigare under åren har bland annat hatten och bomberjackan får utmärkelsen årets julklapp, och i år är det fuskpälsen som är utsedd till julens främsta klapp.

Blocket – årets begagnade julklapp

Köp- och säljsajten Blocket har givetvis bättre koll på vad som är inne respektive ute än de flesta andra. Med miljoner publicerade annonser varje år och en enorm mängd sökningar kan sajten enkelt sortera fram de produkter som verkar vara mest i ropet och varje år utser Blocket en begagnad produkt som är lite extra het för tillfället.

För 2017 har Blocket valt ut vandringsutrustning som årets begagnade julklapp. Det är en julklapp som ligger helt i linje med dagens trend då fler och fler uttrycker en önskan att vara ute i skog och mark.

Vad ingår då i det något breda begreppet vandringsutrustning? De produkter som drar flest sökningar på Blocket är ryggsäckar, tält och vandringskängor. Även kläder av olika slag väl avsedda för vistelser i naturen är lite extra i ropet just nu.