Förutom den kreditränta du betalar om du inte betalar tillbaka hela skulden senast på förfallodatum, föranleder användning av kreditkort även andra kostnader. Du betalar för det första för själva förmånen att kunna använda kortet och för det andra kan en del andra avgifter och påslag tillkomma. På den här sidan kan du läsa mer om:
Vill du läsa mer om räntor, med årsränta och effektiv ränta i fokus, kan du titta in på vår sida om ränta för kreditkort.
Den huvudsakliga anledningen till att ett kreditkort kommer med en årsavgift är på grund av att kreditgivaren ska täcka sin administration. Till exempel måste kreditgivaren betala en licensavgift till kortföretaget (VISA, MasterCard, Diners Club, med flera). Det finns emellertid också normalt en liten inbyggd ”premie” som ska täcka en del av kreditgivarens kostnader för försäkringar, bonusprogram, med mera.
Årsavgiften för ett kreditkort kan vara låg och särskilt storbankerna ligger mycket lågt med sitt snitt på omkring 200 kr. Hos andra aktörer kan avgiften vara betydligt mycket högre. Ansöker du om ett kreditkort med en rad extratjänster och försäkringar kan du därför räkna med att kostnaden för dessa tas ut i årsavgiften.
Notera att en del kreditgivare kan bjuda på årsavgiften det första året. Det finns faktiskt också en eller två aktörer som inte tar ut någon årsavgift över huvud taget. I gengäld kan du räkna med en högre ränta.
En aviavgift tillkommer varje månadsbetalning. Kortutgivaren vill helt enkelt ha betalt för administrationen. Du har dock normalt möjligheten att slippa aviavgifter och det är enkelt gjort. Se bara till att du anmäler att du vill ha e-faktura i stället för pappersfaktura. Hos många kortutgivare har du även möjlighet att betala via ett eget konto hos utgivaren.
Efter att den räntefria kredittiden är över är du skyldig att betala amortering och ränta på skulden enligt faktura. Du kan då välja att betala tillbaka hela skulden på en gång eller dela upp betalningen. Oavsett vad du väljer, ska du se till att betala i tid. Blir du försenad, riskerar du att få betala dröjsmålsränta och kan även drabbas av en eller ett par betalningspåminnelser.
Ett kreditkort är framför allt avsett för inköp av varor och tjänster. Det är inte tänkt att fungera som en löpande kredit. Av den anledningen tar de flesta kortutgivare ut en avgift för kontantuttag. Det är många gånger ganska häftigt tilltaget och i snitt får du betala 3% av beloppet du tar ut. Ofta finns också en minimiavgift och den kan ligga på mellan 30-40 kr.
Om du gör ett inköp eller tar ut pengar utomlands med ditt kreditkort kommer du att få betala ett så kallat valutaväxlingspåslag. Det är en avgift som kortutgivaren tar ut för att täcka kostnader som kan uppkomma när du inte betalar i svenska kronor. Påslaget räknas inte på själva beloppet, utan läggs i stället på valutakursen. Vanligtvis uppgår påslaget till 1,5% eller 2%. Kort sagt får du en sämre växlingskurs när du betalar med kreditkortet.
Med det sagt är det alltid en god idé att använda just kreditkort utomlands, eftersom du genom kortets säkerhetsfunktioner (spärr, återbetalning av obehöriga inköp, med mera) och försäkringar är förhållandevis väl skyddad.