Kreditupplysning

Bank gör kreditupplysning

En kreditkontroll är obligatorisk vid alla ansökningar om lån och krediter. Oavsett om du ansöker om ett kreditkort, ett billån, ett bolån eller ett smslån är långivaren alltså skyldig att kontrollera din ekonomi och det ganska grundligt, för att säkerställa att du uppfyller alla villkor.

Att göra en kreditkontroll är normalt en mycket smidig historia, i varje fall om en kreditupplysning inhämtas. En kreditupplysning ger långivaren/kreditgivaren all den information som krävs för att göra en ekonomisk kontroll både översiktligt och i detalj. När du ansöker om ett kreditkort kan du därmed räkna med att en kreditupplysning inhämtas.


Kreditkort utan UC

Om det nu inte är möjligt att undvika att kreditkortsföretaget, banken eller vilken roll kortutfärdaren nu än har, tar en kreditupplysning – går det att undvika att UC kopplas in?

I teorin går det alldeles utmärkt. UC är bara ett av många, dock det avgjort största, kreditupplysningsföretaget. Det finns gott om exempel på andra aktörer som en kreditgivare kan vända sig till. Ett exempel är Bisnode, en annan är Creditsafe.

I praktiken är det inte lika enkelt att undvika Upplysningscentralen vid ansökan om kreditkort. En utfärdare av kreditkort vill nämligen mycket gärna få in all tänkbar nuvarande och historisk information om den sökandes ekonomiska liv, då med tyngdpunkt på beviljande och utnyttjade av krediter. Det är i princip bara UC som kan presentera en komplett uppsättning uppgifter. Därmed blir denna aktör det naturliga valet.

Om du vill undvika UC som upplysningsföretag så kan du välja ett smslån som ofta använder Bisnode och Creditsafe.


Kan jag få kreditkort med UC?

Om du har många förfrågningar om kreditupplysningar hos UC kan det vara en faktor som kreditgivaren vill titta lite närmare på. Grundregeln är att en större mängd förfrågningar det senaste året inte direkt talar till din fördel. Samtidigt är det av vikt vilken typ av ärenden det handlar om. Har du tre stycken förfrågningar det senaste året, varav två gäller bolån och ett gäller ett abonnemang för någon telekomtjänst, är det ingen kreditgivare som kommer att dra öronen åt sig. Är dina förfrågningar i stället kopplade till andra krediter utan säkerhet (privatlån, snabblån, andra kreditkort, med mera) kommer kreditgivaren förmodligen att göra en mer grundlig undersökning.

De allra flesta utfärdare av kreditkort arbetar utifrån idén att alla som blir beviljade ett kort får samma ränta. En del erbjuder emellertid individuell ränta och hos sådana kreditgivare kan det finnas lite större möjligheter att få ansökan beviljad. Kreditgivaren kan helt enkelt laborera med olika räntor för olika segment av kunder. Den som har en bättre ekonomi och kredithistoria får bättre ränta, medan den som inte har en lika imponerande kreditupplysning får betala mer för sin kredit.


Varför blev min ansökan inte beviljad?

Om din ansökan inte blev beviljad kan det bero på en rad olika saker. Huvudpunkterna brukar vara att din årsinkomst är för blygsam och/eller att du har betalningsanmärkningar. En annan sak som kan ge avslag är antalet beviljade krediter, deras art samt det totala beloppet. En tredje kan kan vara att din ekonomiska situation ser sårbar ut i allmänhet.