MasterCard

MasterCard kreditkort

MasterCard är nummer ett på både bankkort och kreditkort globalt. Korten kan användas i över 34 miljoner butiker världen runt och i totalt 1,9 miljoner bankomater. Alla kort är försedda med säkerhetsfunktioner med högsta möjliga standard. Bolaget är amerikanskt och har funnits sedan 1966.

På den här sidan kan du läsa mer om MasterCard kreditkort (fem varianter), bankkort (två varianter) samt om bonusprogram och vilka banker i Sverige som ger ut korten.


MasterCard Bankkort

Debit och Maestro är MasterCards två bankkort, det vill säga kort som är kopplade till saldon på ett bankkonto. Du använder dem i stället för kontanter för en säkrare betalning. Korten har PIN-teknik eller används med chip för ökad säkerhet.


MasterCard kreditkort

MasterCard erbjuder fem olika kreditkort, nämligen

  • Standard
  • Guld
  • Platinum
  • World
  • World Elite

De flesta av oss har möjlighet att ansöka om varianterna Standard och Gold. Dessa är de mest grundläggande korten och i princip fungerar de bara som betalningslösningar. Extratjänster som exempelvis kompletterande reseförsäkring ingår emellertid.

Platinum är ett kort som är skräddarsytt för kunder som är ”private banking”-kunder hos vissa banker. I årsavgiften ingår grundläggande concierge-tjänster och diverse fördelar för dem som ofta är på resande fot.

World och World Elite är ännu mer exklusiva kort och båda ger en rad reseförmåner samt ett bonusprogram som premierar dem som gör större inköp.

För varje kort utgår en årsavgift. Hur hög den blir avgörs av dels MasterCards egna avgifter (som kortutfärdaren betalar), dels vilka tilläggstjänster som kortutfärdaren lägger till. Nedan exempel är taget från SEB.

MasterCard: 195 kr per år
Gold: 395 kr per år eller 35 kr per månad
Platinum: 1500 kr per år eller 139 kr per månad


Andra kort än MasterCard

Det finns även kombinationskort och förbetalda kort i det totala utbudet av kort. Kombinationskortet är kopplat både till ett bankkonto och till en kredit. Du väljer själv vilken av betalningsmetoderna du vill använda vid varje enskilt tillfälle.

Förbetalda kort är en typ av betalningsmetod som blir alltmer populär och MasterCard har ett sådant. Det används i stället för kontanter både i verkliga världen och på nätet. Syftet är i grunden en ökad säkerhet vid betalningar.


MasterCard bonus med kreditkort

MasterCard har egna bonusprogram som kunder kan ta del av direkt genom kortföretaget eller via kortutgivaren/banken. Olika banker kan också koppla på egna bonusprogram och generellt kan sägas att alla MasterCard kreditkort har något form av belöningsprogram för sina användare. Det kan till exempel handla om bonus på upp till någon procent på alla inköp eller att innehavarna får tillgång till rejäla rabatter på resor, tjänster eller varor.


Svenska kortutgivare

Det är ett tjugotal större svenska kortutgivare som samarbetar med MasterCard. Här är en förteckning av de mest populära.

Alla dessa aktörer erbjuder åtminstone grundversionen av kortet samt Gold. Platinum finns att ansöka om hos de banker som har ett bredare utbud av banktjänster inklusive private banking.