Betala räkningar

betala dina räkningar med kreditkort

Det går utmärkt att betala räkningar med kreditkort. Genom att göra det får du två fördelar. Du får för det första fler poäng i kreditgivarens bonusprogram och för det andra skjuter du på den faktiska betalningen. Sistnämnda är perfekt om du för tillfället saknar kontanter på privatkontot. Det är enkelt att dra fördel av möjligheten och nedan får du all information du behöver.


Betala räkningar med kreditkort – så gör du

Det finns två sätt att betala räkningar med kreditkort. För det första finns ett par kortutfärdare som har kompletta funktioner för räkningsbetalning online. Du loggar helt enkelt in på ditt konto och betalar precis som du skulle göra i din vanliga internetbank. Naturligtvis kan du spara betalningsmottagare för enkel åtkomst vid ett senare tillfälle. Någon extra avgift tas inte ut.

För det andra finns specialiserade tjänster för ändamålet. Ett exempel är Billhop, ett annat är Betalo. Här kan du betala med både MasterCard, VISA och American Express. När du registrerar dig som kund skapas ett konto. När du har lagt in dina kreditkortsuppgifter är det sedan bara att lägga in betalningsuppgifterna precis som i en vanlig internetbank och överföra pengar.

Kostnadsmässigt är förstnämnda alternativ att föredra. Avgiften per transaktion hos ovan två nämnda tjänster ligger på mellan 1-2% av beloppet och det kan bli ganska många kronor i längden. Samtidigt bör du kanske inte välja ett kreditkort bara för att det finns möjlighet att betala räkningar med det på nätet.


Varför betala räkningar med kreditkort?

Den stora frågan är naturligtvis vad vitsen kan vara med att betala fakturor med kreditkortet. Är det inte en bättre idé att logga in i den vanliga internetbanken och betala därifrån? Det finns i huvudsak två fördelar.

Den främsta fördelen är nog den att du genom att betala med kortet faktiskt skjuter upp betalningen. När du genomför en räkningsbetalning med ditt kort är det utgivaren som står för överföringen. Summan adderas sedan till ditt skuldsaldo.

Denna fördel ger dig möjligheten att betala räkningar trots att du faktiskt inte har kontanter på ditt privatkonto. Denna möjlighet kan vara smart att utnyttja de månader då utgifterna skenar iväg och saldot är lågt på kontot. När ekonomin sedan ser lite ljusare ut betalar du tillbaka. Hur lång respit du kan få med betalningen avgörs av hur lång räntefri kredit du har på ditt kreditkort.

Den andra fördelen har att göra med att du med varje betalning tjänar fler poäng eller mer ”värde” i kortutfärdarens bonusprogram. Det blir inte tal om några större förmåner, men väljer du ett mer förmånligt bonusprogram kan du garanterat åtminstone se till att täcka årsavgiften genom att använda kortet för dina fakturor.

Exempel 1:
Du betalar alla räkningar med ditt kreditkort under ett år och totalen blir 200 000 kr. Kopplat till ditt kort finns ett bonusprogram som ger dig 1% tillbaka på alla transaktioner. Totalt kommer du att få 2000 kr tillbaka i kontanter

Exempel 2:
Ditt hushåll har räkningar på totalt 300 000 kr under ett genomsnittligt år. Med ditt kreditkort får du 0,50% tillbaka i bonuscheckar. Ser du till att betala alla räkningarna med kortet får du 1500 kr i bonuscheckar under året.