VISA

Visa kreditkort

VISA är ett av de två (det andra är MasterCard) kortföretag som har en dominerande ställning globalt. Korten, oavsett det gäller bankkort eller kort med kredit, accepteras i närmare 25 miljoner butiker och andra försäljningsställen världen över. Det är bara några enstaka länder där korten inte kan användas, detta eftersom VISA har verksamhet i över 160 länder.

Med alla kort från VISA kan du betala säkert och tryggt online. Det möjliggörs genom funktionen Verified by VISA. Handlar du mycket på nätet kan det alltså vara en idé att ansöka om ett kort från det här kreditkortsföretaget.

På den här sidan hittar du mer information om VISA kreditkort och bankkort. Du kan också läsa om bonusprogram och i Sverige inlösande banker.


VISA bankkort

VISA erbjuder två typer av bankkort, nämligen Debit och Electron. Dessa är båda kopplade direkt till ditt bankkonto, så när du gör ett inköp dras pengarna från saldot. Korten är försedda med högsta möjliga säkerhet och autentisering görs med PIN-teknik och/eller chip. Korten fungerar också med så kallade kontaktlösa betalningar. Skillnaden mellan Debit och Electron är att sistnämnda framför allt är till för personer som är upp till 17 år.


VISA kreditkort

VISA har i grunden ett enda kreditkort (Standard). Det är dock mycket flexibelt och respektive utfärdare kan anpassa kortets funktioner för att skräddarsy en produkt som passar kunderna bäst. Anpassning kan göras för kreditramens storlek, tiden för räntefri kredit, avgifter, bonusprogram, försäkringar, med mera.

Exempel:
Skandiabanken erbjuder ett VISA kreditkort med en maximal kredit på upp till 100 000 kr och upp till 60 dagars räntefri kredit. Månadsavgiften är noll kronor men för automatuttag och köp utomlands tas avgifter ut. Försäkringar som ingår är kompletterande reseförsäkring, allriskförsäkring, prisgaranti och förlängd garanti. Kortet är kopplat till en bonus i regi av SAS.


Andra kort än VISA

VISA kan också erbjuda förbetalda kort, VISA Prepaid. Denna möjlighet är det idag ingen av våra svenska banker som har börjat utnyttja. För den som har en mycket stor förmögenhet och/eller en mycket hög årsinkomst finns också möjlighet att ansöka om VISA Black. Detta kort är försett med en obegränsad kredit och har en concierge-service som är öppen 24 timmar om dygnet alla dagar. Det är den brittiska banken Barclays som ger ut det här mycket exklusiva kreditkortet.


VISA bonus

VISA:s system gör det enkelt för kortutfärdare att koppla till bonusprogram. Majoriteten av dessa är i dagsläget sådana som ger pengar tillbaka i form av bonuscheckar när du når milstolpar i antalet intjänade poäng, men vissa kort har i stället rabattprogram och vissa ger EuroBonus hos SAS. Möjligheterna till VISA bonus är överlag inte lika stora som de är för MasterCard.


Svenska banker med VISA

Det är ett tiotal svenska banker som är medlemmar i VISA:s system och därmed kan ge ut kort. De sex största är också de sex största bankerna i Sverige, nämligen:

  • Swedbank
  • Nordea
  • Handelsbanken
  • Danske Bank
  • SEB
  • Skandiabanken.

Utbudet av bankkort är detsamma oavsett till vilken bank du vänder dig. För utbudet av VISA kreditkort kan det dock finnas skillnader. Många banker väljer till exempel att erbjuda VISA för betalkort och MasterCard för kreditkort.