Bonus

kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus ger dig lite extra tillbaka för varje köp du gör. Fördelen kan bestå i att du får bonuspoäng, att det automatiskt dras rabatter för vissa köp eller att du får en bonuscheck hem i brevlådan. Ju mer du använder ditt kreditkort med bonusprogram, desto mer nytta får du naturligtvis. Det krävs dock inte några enorma summor i inköp för att du ska få ta del av fördelarna.

I Sverige finns idag ett tiotal större utfärdare av kreditkort med bonus samt ett tjugotal lite mindre. De vanligaste korttyperna för bonusprogram är MasterCard och VISA, helt enkelt av den anledningen att dessa kort är gångbara på flest platser. Det kan ibland vara svårt att veta vilket kreditkort som passar just dig bäst, med tanke på det stora utbudet på marknaden av olika kreditkort. Till din hjälp kan du då vända dig till sidor som exempelvis www.alltomkreditkort.se för att enkelt få en god överblick innan du bestämmer dig.


Kreditkort bonusprogram

De flesta kreditkort är kopplade till bonusprogram av olika slag. Det har mindre betydelse om det är VISA, MasterCard, Diners Club eller någon annan kortutfärdare det handlar om. Det spelar också mindre roll om det gäller en större bank, en nischbank, en detaljhandelskedja, ett bensinbolag eller något annat. Träffar du på ett kreditkort av något slag kan du nästan räkna helt och fullt med att det är kopplat till ett bonusprogram.


Så här får du bonus

Det finns många olika koncept för kreditkortsbonusar. Vanligast är att du för varje köp samlar värde i form av poäng. Det kan till exempel handla om att du får 1 poäng för varje spenderad krona. Vanligtvis gäller också att vissa inköp, företrädesvis de som sker i kortutfärdarens egen verksamhet (bensinbolag, mataffärer, med mera) ger lite extra poäng. Har du till exempel ett bensinkort med MasterCard kanske du får 2 poäng för varje krona i drivmedel medan du får 1 poäng per spenderad krona på alla andra inköpsställen.

Du måste normalt inte göra något speciellt för att kunna börja samla poäng eller andra förmåner med ditt kreditkort. Det vanliga är att dina första poäng trillar in i samband med att du gör din första transaktion.


Så här kan du använda din kreditkort bonus

Hur du kan använda dina poäng kan vara mycket olika mellan kortutfärdarna och nästan varje kort har ganska specifika regler. Se till att du är väl införstådd med hur bonusprogrammen fungerar innan du väljer kort.

Ganska många kreditkort med bonusprogram har begränsningar för hur belöningar kan användas. För ett kort som utfärdas av ett resebolag eller flygbolag gäller till exempel normalt att bonuspoäng endast kan användas för köp av resor. Kortet behöver dock inte ha en sådan specialiserad utfärdare för att ha begränsningar. Det finns exempel på kort där bonuspoäng och liknande bara kan användas som ”valuta” i en typ av ”shop” på nätet. Ytterligare en skara kort är knutna till välgörenhet.

Exempel på utbetalning av bonus:

  • Poäng/pengar som är fria att användas överallt
  • Poäng som endast kan växlas in mot vissa typer av produkter/tjänster
  • Rabatt/återbäring på drivmedel
  • Bonus som går direkt till välgörenhet
  • Bonus som går till sparkonto eller köp av fondandelar

Cashback och bonuscheckar

Om poängen ger dig riktiga pengar tillbaka – pengar som du är fri att disponera över precis hur du vill – sker det vanligtvis antingen genom så kallad cashback eller bonuscheckar.

Cashback är i princip en återbetalning av en del av vad du har handlat för. Du får därigenom riktiga pengar in på kontot (alternativt dras beloppet av skulden). Bonuscheckar är precis vad det låter som, nämligen checkar med ett förutbestämt värde. Sådana är särskilt vanliga för kreditkort med bonus som är kopplade till livsmedelsbutiker och klädbutiker.

Hur mycket du ska spendera för att få pengar tillbaka är olika, men i snitt räknas återbetalningen ut enligt formeln 0,25 – 1,00% av inköpen under en månad. Skulle du ha ett kort som betalar tillbaka en procent i cashback eller i form av bonuscheckar skulle sammanlagda utgifter på 10 000 kr alltså ge 100 kr tillbaka.