Kreditkort för företag

kreditkort för företaget

För många företag är kreditkort och betalkort optimala betalningslösningar. Det handlar inte bara om fördelen med att de anställda inte behöver lägga ut för omkostnader ur egen ficka utan också att administrationen förenklas.

Företag som väljer att använda kreditkort får normalt tillgång till ett komplett system för betalningar och administration, både för resor och andra inköp. Med ett sådant system kan de anställda fokusera på det viktigaste, det vill säga de egentliga arbetsuppgifterna.

Nedan kan du läsa mer om betalningslösningar för företagskort, hur kreditkort kan underlätta för reseintensiva verksamheter, samt vilka administrativa fördelar som kan uppnås.


Betalningar med kreditkort

I princip alla banker och kreditkortsföretag erbjuder företagskort. De benämns ofta ”corporate” efter den anglosaxiska benämningen på just företag. Korten är tänkta att användas av de anställda i tjänsten, till exempel för att betala resor, middagar, representation och andra utlägg. Många gånger finns ett par olika varianter, där det eller de mer exklusiva också ger tillgång till conciergetjänster och tillträde till VIP-lounger. För alla kort ingår tillägg såsom reseskydd och tjänstereseförsäkring. Vilken kredit som ska gälla beslutar enskilt för respektive kort. Den vanligaste korttypen är MasterCard, men denna leverantör är långt ifrån den enda.

En del aktörer erbjuder även kortfria så kallade inköpskonton. Dessa fungerar som löpande krediter som alla anställda med access kan använda för inköp i tjänsten.

Exempel:
Företag A har 20 anställda och verksamheten är mycket reseintensiv. Alla anställda förses med ett kreditkort av grundtypen för köp både av själva resorna och de utgifter som uppkommer på tjänsteresan. Företaget ordnar också med ett inköpskonto för den administrativa personalen som inte reser så mycket.

Tjänster för resor med kreditkort

En bank eller ett kreditkortsföretag kan hjälpa till med det mesta som har med resor och hotell att göra. I grunden ligger användning av kreditkort men det finns normalt mer än så i det erbjudande företag kan ta del av.

Resekonto är en produkt som större företag kan ha god nytta av. Med denna produkt samlas alla kostnader för resor och hotell som görs via en ansluten resebyrå på en enda faktura. En annan tjänst företaget kan få hjälp med är planering av resor för billigare biljetter. Det är normalt billigare att boka tidigt, men det gäller då också att betala biljetten samtidigt. Med tjänster av typen ”boka nu – betala sedan” täcker kreditkortsföretaget upp för kostnaden initialt. Företaget faktureras sedan när resan är genomförd. Företaget behöver alltså inte ligga ute med pengarna.

Företaget A ordnar genom kreditkortsföretaget ett avtal med en resebyrå. Alla resor, oavsett det gäller flyg, tåg eller hyrbil, och hotellvistelser bokas genom resebyrån och betalas i efterhand via faktura.


Enklare administration med kreditkort

Automatiserad betalprocess, färre fakturor, digitala verktyg för reseräkningar, momsåtervinning för utlandsmoms – dessa är bara några exempel på de fördelar ett företag kan åtnjuta genom att använda kreditkort och andra kopplade betalningslösningar för sina anställda.

Med kreditkort för företag kommer kvitton och fakturor för alla transaktioner samlat. Det gör att den som administrerar betalningar kan kontera och betala på ett mycket smidigt sätt. Eftersom allt presenteras digitalt blir det för administratorn egentligen bara att göra några snabba klick för att fördela kostnaderna på rätt konton och genomföra betalningar.

Företaget får i mitten av månaden alla fakturor för den föregående månaden elektroniskt i det format företaget önskar. Ekonomiansvarig och löneansvarig kan enkelt administrera kontering, betalningar och löner.