American Express

American Express kreditkort och betalkort

American Express är ett större kreditkortsföretag globalt, med miljoner kunder och miljoner inköpsställen. Företaget har varit pionjärer inom överföringar av pengar sedan 1882. Namnet kommer dock från att företaget inledningsvis riktade in sig på budtransporter. I Sverige har företaget funnits sedan 1979.

American Express har fyra typer av kort och alla är kreditkort av typen betalkort. Den som är kund hos det här kreditkortsföretaget kan alltså inte koppla kortet till ett vanligt bankkonto. Att det handlar om betalkort betyder att hela skulden måste betalas varje månad. Det finns alltså ingen ränta att ta hänsyn till.

Nedan kan du läsa mer om American Express betalkort, bonusprogrammet Membership Rewards samt hur du ansöker om kortet.


American Express kreditkort

De fyra korten i American Express utbud är:

  • Amexblue
  • Green Card
  • Gold Card
  • Platinum Card

Amexblue
Amexblue är ett betalkort med en årsavgift på 250 kr. Allt du köper med kortet under en månad samlas på en faktura nästa månad. Fakturan ska alltid betalas i sin helhet och någon kredit kan inte ges.

Green Card
Green Card är American Express ”standardkort”. Årsavgiften är 595 kr och i den ingår alla faktureringsavgifter samt medlemskap i bonusprogrammet Membership Rewards. Första året är årsavgiften emellertid gratis. Green Card kan också användas för säkra köp på nätet.

Gold Card
Gold Card inkluderar förmånerna enligt villkoren för Green Card och i tillägg ingår kostnadsfria besök på flygplatslounger. En annan fördel är att ett antal extrakort kan anslutas. Det gör det enklare och snabbare att tjäna poäng i bonusprogrammet. Årsavgiften är 1500 kr (750 kr första året).

Platinum Card
Platinum Card är det mest exklusiva kortet och även årsavgiften är exklusiv. Det kostar 6000 kr per år att ha ett American Express Platinum Card. Bland förmånerna märks concierge-service 24 timmar om dygnet, möjlighet att kontakta särskilda resekonsulter, möjlighet att lägga till en mängd extrakort samt inbjudningar till VIP-event.

American Express bonus

Om du har ett kreditkort/betalkort hos American Express får du automatiskt tillgång till bonusprogrammet Membership Rewards. För Amexblue måste du dock betala en årsavgift. Programmet bygger på att varje köp du gör hos utvalda partners ger dig poäng (en krona är lika med en poäng). Poängen kan användas för att dels betala årsavgiften och/eller få rabatt på nästa faktura, dels köpa resor, tjänster eller produkter. American Express har en slags ”shop” online där du väljer hur du vill spendera dina poäng.

American Express har även ett samarbete med SAS EuroBonus. Det finns tre olika kort av den typen, nämligen Classic, Premium och Elite. De motsvarar i princip korten Green, Gold respektive Platinum.


Så här ansöker du om American Express

American Express betalkort ges ut endast av själva kreditkortsföretaget. Du kan alltså inte ansöka om ett kort hos exempelvis den bank där du har ditt privatkonto. Du ansöker direkt hos American Express och enklast är att göra det på nätet. Välj vilken korttyp – Amexblue, Green, Gold eller Platinum – du önskar och skicka sedan in din ansökan. Notera skillnaderna mellan villkor och krav för respektive kort innan du ansöker.