Bonuspoäng – så här snabbt tjänar du ihop till flygresan

Kreditkort är bra till mycket. De finns där när du har ont om kontanter och de kan användas för att sprida ut större utgifter över flera månader. De ger också en större köptrygghet, särskilt vid köp utomlands och på nätet. Att det ofta finns olika bonusprogram kopplade till användningen är ingen nackdel heller.

Fler och fler upptäcker de möjligheter som kreditkort med bonusprogram kan ge. Att kunna ta del av olika rabatter och/eller att successivt med varje köp kunna tjäna ihop till kontantutbetalningar eller flygresor är extra förmåner som kan ge ett betydande mervärde.

Just flygresor är, tillsammans med hotellvistelser, vanliga belöningar i bonusprogram för kreditkort. Om just rabatterade flygresor är en attraktiv belöning för dig, kan det vara intressant att jämföra olika kort utifrån hur snabbt du kan tjäna ihop till en flygtur.

Privata Affärer har jämfört kreditkort

Finanstidningen Privata Affärer har gjort en omfattande genomgång av kreditkort med bonusprogram. Ett särskilt fokus i genomgången har legat på flygresor, och det är totalt totalt tio kreditkort som har jämförts. Idén med jämförelsen är att visa hur snabbt det kan gå att tjäna ihop till en flygresa tur och retur till dels London, dels New York med olika varianter av kreditkort. Dessa två destinationer tillhör de vanligaste för svenskar som vill resa iväg över en weekend. Man kan därför säga att resmålen är väl valda.

I jämförelsen visar det sig att Norwegian är ett bra val för dem som vill omsätta inköp till bonuspoäng för flygresor. Enligt Privata Affärers genomgång krävs inköp för ungefär 90 000 kr under ett år för att samla ihop tillräckligt med bonuspoäng för en resa tur och retur till London. 90 000 kr per år innebär 7500 kr per månad. Det nog ett belopp som de flesta som använder kreditkortet till vardags enkelt kommer upp i.

Ett annat val kan vara SAS Eurobonus American Express Elite. Faktum är att det, enligt finanstidningens genomgång, krävs inköp på endast 75 000 kr per år för att London-resan ska kunna bli av. Emellertid finns några nackdelar med detta kort. Det är ganska rejäla nackdelar, som sätter käppar i hjulen för den som vill få en resa till London betald. En nackdel är att kortet har en årsavgift på häftiga 4000 kr. En annan nackdel är att inköpen med kortet under ett år måste uppgå till minst 150 000 kr. Även SAS Eurobonus American Express Premium, som i sig är ett ganska generöst kreditkort vad gäller bonuspoäng, har liknande nackdelar.

300 000 kr i inköp tar dig till New York

För att kunna lösa in poäng för en resa tur och retur till New York krävs betydligt fler poäng. I Norwegians fall handlar det om inköp på minst 300 000 kr per år.

En reell konkurrent till Norwegian för längre flygresor är det tyska flygbolaget Lufthansas kreditkort Lufthansa Miles & More Prime World Mastercard. Den som använder kortet för betalningar som uppgår till minst totalt 240 000 kr per år tjänar in tillräckligt med poäng för att få en resa tur och retur till New York gratis. Emellertid har detta MasterCard en årsavgift på 1000 kr.

Även SAS Eurobonus-korten är förhållandevis generösa med poängen för längre destinationer. Emellertid gäller samma nackdelar som ovan, det vill säga årliga köpkrav på rejäla belopp samt årsavgifter.