Därför bör du byta kreditkort

Beroende på vilket kreditkort du har kan du få olika förmåner i samband med att du använder det. Det kan handla om fria årskostnader, bonuspremier, extra försäkringar och så vidare. Många konsumenter har dock inte noggrant gått igenom de kreditkorten som finns på marknaden. Såväl årskostnad som inkluderade förmåner kan skilja sig rejält beroende på vilket kort du använder.

Här är fyra anledningar till varför det kan vara en bra idé för dig att byta kreditkort, eller åtminstone ta en noggrannare tid på utbudet som finns och jämföra med ditt nuvarande kreditkort. Häng på!

Kvinna vid dator med kreditkort i handen

1. Du betalar för mycket i årsavgift

Det brukar oftast finnas ett samband mellan hög årsavgift och många premier som man kan växla in mot bonuspoäng. Detta kan löna sig om du handlar mycket med ditt kreditkort, men om du bara brukar använda det vid enstaka tillfällen är det bättre att istället satsa på ett kreditkort helt utan årsavgift – eftersom det kommer vara det mest fördelaktiga för dig och ditt sätt att konsumera.

2. Kortet inkluderar inga försäkringar

En stor del kreditkort på marknaden inkluderar olika försäkringar som du får i samband med att du betalar för köpet med ditt kort. Detta brukar till exempel vara hyrbils- och reseförsäkring, samt avbeställningsskydd. Det kan också vara extra garantier för de varor du köper med ditt kreditkort.

Alla kort har dock olika försäkringar och alla kanske inte är relevanta för just dig. Det gäller därför att kolla vilka försäkringar som ingår i just det kort du funderar på att skaffa. Om du reser mycket kan det till exempel vara bra med ett kreditkort som inkluderar en reseförsäkring för familjen.

3. Du kan inte samla bonuspoäng

Många kort låter dig samla bonuspoäng i samband med att du handlar med dem. Vissa har dessutom olika samarbetspartners där du kan få dubbla poäng och olika specialerbjudanden när du handlar där. Beroende på kort kan du därefter växla in dina bonuspoäng mot olika saker. Vissa ger dig pengar tillbaka i form av cashbacks, medan andra kan ge dig fria flygresor och hotellnätter.

4. Ditt kort är dyrt att använda utomlands

Något annat som kan vara bra att ha koll på är att många kort tar ut ett valutapåslag om upp till 2% på köp eller uttag du gör med ditt kort när du är utomlands. Detta kan snabbt dra iväg till stora summor och är en riktigt onödig utgift. Om du har tänkt att använda ditt kreditkort när du är utomlands kan du därmed spara stora summor på att välja ett kreditkort utan valutapåslag.

Jämför ett stort antal kreditkort här och hitta rätt kort för dina behov.