Fem enkla steg till att bli av med dina skulder

Bli av med skulder

Skulder är alltid ohyggliga och med räntor som ligger runt 15% gör kreditkortsskulder särskilt otrevliga. För att bättre kunna betala av dina skulder behöver du kunskap angående bland annat din personliga budget, hur du ska prioritera dina skulder och hur du kan sänka dina räntor. Följ dessa fem steg och du kan lättare påbörja din väg mot ett skuldfritt liv.

Hitta pengar att lägga undan

En stor anledning till skuld är såklart saknaden av pengar. Du kanske tänker att det inte finns plats i din budget för att lägga undan pengar till att betala av skulder. Men detta är det absolut viktigaste steget du måste ta för att påbörja din väg. Det finns mängder med metoder som kan hjälpa en spara ihop lite extra pengar. Vill du spara pengar bör du först och främst ta en titt över din livsstil och konsumtionsvanor. Det skadar heller inte att få in lite extra inkomst. Om du inte kan hitta en mer välbetalt jobb kan du alltid sälja saker, frilansa eller göra ströjobb. Om du vill bli skuldfri måste du arbeta för att hitta pengar att lägga undan.

Budgetera

Det gäller nu att bestämma hur mycket av dina nu fria pengar du ska lägga på att betala av skulder. Första tanken är säkert att man ska lägga alla pengar man har sparat ihop och lägga det på skulderna. Men glöm inte att det är viktigt att spara åtminstone en liten summa som du kan använda vid nödsituationer. Händer det något och du inte har några pengar är det lätt att skulderna gör just det vi inte vill, de blir fler. Försök hitta en kompromiss mellan att betala av skulderna och spara.

Sänk dina räntor

Ett stort problem med kreditkortsskulder är dess höga räntor. Ett viktigt steg i din väg mot skuldfrihet är därför designerat för att sänka dina räntekostnader. Alla långivare bedömer sina kunder olika för att få en förståelse för låntagarens ekonomiska situation och därmed hur sannolikt det är för denne att betala sin skuld. Långivarna kollar inte bara på din ekonomiska situation, utan även hur du har skött dina fakturor tidigare. Du kan även göra saker som att samla ihop dina lån till ett stort lån. Långivaren ser hellre att du har ett stort lån istället för många små. Skapa en god utgångspunkt för dig själv som kan låta dig bättre förhandla med din långivare.

Betala av skulderna

Du är nu äntligen redo att börja betala av skulderna. Här pratar man generellt om två stycken huvudmetoder för att betala av dina skulder.

Första metoden är väldigt rättfram: betala av de största skulderna med störst ränta. Låt oss säga att du har två skulder på 5000 kr, en på 12% och en med 18%. Det rent logiska är helt enkelt att betala minimiavgiften på 12% skulden och sätt resten av pengarna på att betala av 18% skulden.

Den andra metoden är inte lika effektiv som den första, men den är psykologiskt enklare att fullfölja. Med denna metod betalar du av de minsta skulderna först, oavsett vilken ränta de må ha. Med denna metod kommer du att betala mer ränta totalt, men du kommer att snabbare bli av med fler skulder. Det gör mycket bra för sinnesron att se sina skulder försvinna, vilket hjälper till för att hålla modet uppe.

Bryt cirkeln

Sista steget i denna guide är inte att man ska bli av med alla sina skulder. Det sista steget är att hålla sig borta från skulder man inte kan betala. Att ta lån är helt normalt och är troligtvis något du kommer att ta igen någon gång i livet. Problemet är onödiga lån som är alldeles för dyra. Sista steget är att lära sig och ändra sin livsstil så att man inte hamnar i okontrollerbar skuld igen. Håll koll på dina utgifter, spara pengar till akutsituationer, prata och få stöd från nära och kära.