Populära köp- och säljtjänster att pröva på

Oavsett om du funderar på att göra en rejäl utrensning hemma och sälja av mängder av saker, eller har någon enstaka sak du vill bli av med, kan du förenkla hela säljprocessen genom att använda smarta köp- och säljsajter på nätet. Du har ett tiotal större aktörer att vända dig till. Vissa erbjuder i princip bara radannonser på nätet medan andra tar ett bredare grepp kring hela processen. Det finns också tjänster som säljer dina saker åt dig.

Här ger vi en liten guide till fem köp- och säljsajter online. Vi presenterar lite kort kring tjänsternas syften och vad det kostar att använda dem.

Blocket

Blocket är den största marknadsplatsen online i Sverige. Här kan du sälja i princip allt – ja till och med bilar och fastigheter – och dessutom rikta din annons till mer geografiskt begränsade områden.

Att registrera ett konto på Blocket är helt gratis. Emellertid kostar sedan varje ny annons du lägger upp en slant. Vill du sälja exempelvis möbler, kläder eller leksaker får du betala mellan 20 – 50 kr i grundavgift. Vill du sälja ett fordon kostar radannonsen minst 100 kr. Kostnaden gör att Blocket är ett val för saker som betingar ett lite större värde.

Facebook Marketplace

Facebook Marketplace, som lanserades hösten 2017 i Sverige, har kallats för ”Blocketdödaren”, och det är onekligen så att Blocket redan har fått känna på konkurrensen från nykomlingen. På Facebook Marketplace kan alla som är medlemmar på Facebook köpa och sälja saker från och till personer i både närområdet och över hela Sverige.

Det finns två stora fördelar med Facebook Marketplace. För det första erbjuder tjänsten en hög grad av transparens. Varje radannons kopplas till respektive användares medlemsprofil, vilket innebär att det enkelt går att göra en ”bakgrundskontroll”. För det andra är det alltid gratis att lägga upp annonser!

Citiboard

Citiboard är en tjänst som marknadsförs som en loppis i mobilen. Tjänsten har stora likheter med Facebook Marketplace. Annonserna presenteras på nästan samma sätt och tjänsten är dessutom gratis att använda. Det kostar ingenting att lägga upp en annons och Citiboard tar heller inte ut någon provision på försäljningar. Den sociala aspekten som Facebook kan erbjuda saknas dock.

Sellpy

Om du har många saker du vill sälja på en gång och vill förenkla försäljningarna så mycket det bara går, kan du använda tjänsten Sellpy. Tjänsten går ut på att du lägger ihop allt du vill sälja i en påse som du beställer från Sellpy. Påsen hämtas sedan upp vid dörren och Sellpy ansvarar för sortering och att lägga upp varorna till försäljning på nätet. Det är framför allt kläder, skor och accessoarer som säljs via den här tjänsten.

När alla varor är sålda får du betalt från Sellpy. Om du skickar med varor som inte kan säljas på grund av att de exempelvis är slitna görs ett avdrag från din utbetalning. Saker som Sellpy inte lyckas sälja lämnas till välgörenhet eller slängs.

Tradera

Tradera är inte en renodlad köp- och säljsajt som exempelvis Blocket eller Citiboard. Här är det enbart säljare som kan lägga in annonser och dessutom sker försäljningen efter ett auktionsförfarande. Visserligen blir utbudet av saker till försäljning till fast pris ständigt större, men grundidén är alltid att köparna ska buda på varorna.

Det är i grunden kostnadsfritt att lägga upp en annons på Tradera. Den som vill ha lite extra exponering för sina annonser kan emellertid lägga till en slant. Tradera tar sedan ut en provision på försäljningen.