Spara på barnens sport- och fritidsaktiviteter

Augusti är inte bara månaden då höstterminen på skola och förskola börjar. De flesta varianter av organiserade fritidsaktiviteter startar också under månaden. Med flera barn och flera olika aktiviteter, kan kostnaden för barnens prylar för sport och andra aktiviteter dra iväg ganska kraftigt. För att se till att ekonomin inte blir alltför ansträngd kan du med fördel undersöka alternativen till att köpa nytt.

Låt utrustningen gå i arv

Sportutrustning för dina barn är färskvara i och med att barnen hela tiden växer. Till exempel är ett par skridskor som var något för stora förra vintern förmodligen hopplöst för små den här vintern. Sportkläder, skor, skidor, skridskor, tennisracketar, fotbollsutrustning, klubbor – förmodligen räcker utrustningen bara för en säsong.

Visst, det är kanske inte så roligt för den minsta i familjen att alltid få av syskonen avlagd eller ratad utrustning, men för dig som förälder finns ingen mer praktisk eller billigare lösning. Du har redan betalat för utrustningen en gång och om exempelvis skridskorna går i arv behöver du inte betala ett öre till.

Klädbytardagar och köp & sälj

Många föreningar för idrott och fritid arrangerar ”klädbytardagar” av något slag. Idén är att barnföräldrar ska kunna lämna in de saker de inte använder och kunna byta till sig eller köpa utrustning från andra föräldrar.

Slutligen kan du självklart helt enkelt sälja av utrustning som inte längre behövs och sedan använda pengarna du får in på att köpa ny utrustning.

Vad kostar sporterna?

Att delta i organiserade sport- och fritidsaktiviteter kostar en slant och det är inte bara utrustningen som kan göra hål i plånboken. Träningsavgifter, medlemsavgifter och anmälningsavgifter tillkommer.

Det finns idag tre sporter i Sverige som är betydligt vanligare än andra. Det handlar om fotboll, ishockey och hästsport. Auktionssajten Blocket har gjort en liten undersökning kring vad det skulle kosta att köpa helt ny sportutrustning för ett barn för dessa sporter.  Fotboll är den billigaste sporten av dessa tre. Kostnaden är ändå ganska rejäl, nämligen närmare 2700 kr. En stor del av kostnaden kommer av att det krävs mer än ett par skor för att kunna utöva idrotten både ute och inne under året.

Föga förvånande är ishockey och ridning en betydligt dyrare sport än vad fotboll är. Ny utrustning för ett ishockeyspelande barn beräknas kosta närmare 4300 kr medan en grunduppsättning kläder och utrustning för ridning kan gå på närmare 5000 kr.

Kreditkort för tillfälliga behov av pengar

Om det dyker upp ett akut behov av någon typ av utrustning för sport eller fritid, och du saknar kontanter, kan du använda exempelvis ett kreditkort för att täcka utgiften tills du får nästa lön. Med ett MasterCard eller ett VISA med en längre betalningsfri period köper du utrustningen nu och betalar sedan (senast) exempelvis 40 eller 50 dagar senare.

Det är precis så kreditkort för privatpersoner är tänkta att fungera. De är helt enkelt en extra buffert för hushållet. Har du idag inget kreditkort kan du fundera på fördelarna med den här betalningsmetoden. Betalar du i tid blir kostnaderna minimala, särskilt om kortet inte har någon årsavgift, och du kan ofta få en liten bonus på varje köp.