Tips för att spara pengar på Black Friday

Black Friday som shoppingdag betraktad är givetvis ingen dag då det primära målet är att spara pengar. Hela idén med dagen är att shoppingen ska slå nya rekord. Med de mängder av erbjudanden om rabatter och prissänkningar som presenteras under denna de shoppinggalnas heliga dag går det emellertid att spara mycket pengar. Många utnyttjar Black Friday till fullo för att få bestyret med att köpa julklappar ur världen medan andra ser dagen som ett tillfälle att kunna köpa en eftertraktad vara till ett pris som vida understiger ordinarie pris. I den här artikeln kan du läsa om Black Friday som idé och få smarta tips på hur du utnyttjar den speciella dagen till fullo.

Det här är Black Friday

För länge sedan i USA, då samhället var lite mer traditionsbundet än vad det är idag, väntade man alltid till efter Thanksgiving för startskottet på julfirandet. Dagen efter Thanksgiving, som alltid är den fjärde torsdagen i november månad, blev det fritt fram att ställa fram julpynt, att börja med julbaket och börja fundera på julklappar.

Så småningom, i takt med att samhället blev mer kommersialiserat, blev det naturligt för näringsidkarna att markera fredagen med julskyltning och erbjudanden för dem som tog långledigt över Thanksgiving-helgen, och det dröjde inte länge förrän Black Friday blev ett nationellt koncept. I dagens globaliserade värld har konceptet spridits över hela världen och Black Friday är något välkänt även i Sverige. Namnet kommer från att slutet av november traditionellt markerar tiden då företag som säljer konsumentprodukter går från att visa röda (negativa) siffror till att visa svarta (positiva) vinstsiffror.

Utnyttja Black Friday på bästa sätt – 5 tips

Nedan är fem tips du med fördel kan använda för din shopping på Black Friday. Tipsen fokuserar främst på e-handel på nätet eftersom det är på nätet som Black Friday idag är som störst.

1. Vad vill du köpa under Black Friday?
När Black Friday kommer bör du ha en plan för din shopping. På så sätt kan du göra shoppingen både mer effektiv och billigare. Fråga dig själv vad du behöver och vad du vill köpa för att sedan undersöka utbudet och priserna på de större webbutikerna. Kanske kan du hitta en rejäl rabatt på den där varan du har tittat på länge? Kanske finner du fina erbjudanden på leksaker som passar perfekt som julklappar till barnen.

2. Sätt upp en budget för Black Friday
Om idén är att du ska kunna spara och göra klipp på erbjudanden under Black Friday är det naturligtvis en förutsättning att du inte handlar för mycket. Du bör därför sätta upp en budget för din shopping.

3. Kontrollera att priserna inte är lockpriser
Vem som helst kan bli lockad av stora röda prislappar, men det gäller att ha en nykter syn på webbutikernas erbjudanden. Jämför gärna varje rabatterat pris med originalpriser, till exempel via Prisjakt eller Pricerunner, för att se hur stor rabatten är. Det finns tyvärr webbutiker som höjer priserna innan Black Friday för att kunna ge en så stor rabatt som möjligt. Detta är i strid mot god marknadsföringssed, men det är inte ovanligt.

4. Bevaka de större webbutikerna hela Black Friday
Du kanske varken vill eller kan sitta klistrad vid datorn eller ha surfplattan i knät hela dagen. Det kan dock vara en god idé att titta in på ett antal webbutiker med jämna mellanrum under dagen. Det är nämligen vanligt att de stora webbutikerna släpper olika tidsbegränsade erbjudanden löpande under dagen. Till exempel brukar en av de största butikerna online viga en eller ett par timmar till stora rabatter för respektive huvudkategori av produkter under dagen.

5. Du har ofta hela Black Friday helgen på dig
Slutligen ska nämnas att många webbutiker och många butiker på stan och i gallerior fortsätter med erbjudanden och rabatter ända fram till söndag. Det innebär att du har hela helgen på dig att göra bra klipp. Du kanske inte får lika många extraordinära erbjudanden som du bjuds på under fredagen, men du kan garanterat spara pengar på din shopping även under lördagen och söndagen.