Välj rätt kreditkort för resan

Rätt kreditkort resa

Många svenskar reser utomlands åtminstone en gång per år, vilket såklart är väldigt härligt. En hel del använder då kreditkort för att betala för restaurangbesök och andra nöjen. Värt att veta är att mycket kan skilja sig mellan olika kreditkort, så som valutaväxlingspåslag och kostnad för uttag. I den här artikeln ger vi dig tips om hur du väljer det bästa kreditkortet för dina resor.

Undvik valutaväxlingspåslag

Det finns mycket att väga in vid valet av kreditkort, framförallt hur det påverkar kostnaden för resan. En av de parametrar du bör ta hänsyn till är valutaväxlingen och det påslag som vissa kort har från banken vid köp. Vanligtvis ligger detta påslag på 1 till 2 procent på varje transaktion, vilket innebär att du betalar mer än nödvändigt för dina köp utomlands.

Det finns däremot kreditkort med noll procent i valutaväxlingspåslag. Några av dessa är Collector Easyliving Mastercard, Santander Mitt Kort + och Coop Mer Mastercard.

Slipp avgift för uttag utomlands

I Sverige är det normalt att använda kontanter i väldigt liten utsträckning och alla ställen erbjuder kortbetalning, men så är det tyvärr inte utomlands. Oftast är det vanligare att bara kunna betala med kontanter och om du inte växlat tillräckligt hemma, kan du behöva göra uttag på plats.

Ett uttag på resan kommer dock inte helt utan kostnad. Vanligtvis läggs en avgift på och den landar på cirka 1 till 3 procent. Det är möjligt att få låg avgift och kanske till och med ingen avgift alls på uttag. Detta måste du dock kontrollera i villkoren för kreditkortet. Notera också att ränta tillkommer vid uttag i bankautomat ifall den belastar krediten.

Jämförelse kan rädda situationen

Inför resan kan du med fördel förbereda dig genom att jämföra olika kreditkort och deras villkor för uttag och valutaväxling. På så sätt kan du välja det bästa alternativet, som erbjuder lägst avgifter, och hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Lägg dessa extra pengar på att unna dig saker under resan istället.

Andra viktiga saker att tänka på

Det finns andra viktiga saker att tänka på när du använder kreditkort utomlands på en resa. Till exempel att alltid välja den lokala valutan när du betalar i butik eller tar ut i bankomat. Det kan också vara bra att se över hur bankautomaten framstår, till exempel om den sitter skevt, är lite lös eller inte ser bekant ut. Detta för att bland annat undvika skimming som innebär att informationen på kortets magnetremsa kopieras över till ett annat kort.

Glöm inte heller att skriva upp telefonnumret till banken för att snabbt kunna spärra kortet om det skulle bli stulet eller utsatt för skimming. Spärra kortet så fort du blir av med det.